Καλοκαίρι είναι… ώρα για ένα απολαυστικό αγγουράκι!

Αρχική/Έρευνες/Έρευνες διατροφής/Καλοκαίρι είναι… ώρα για ένα απολαυστικό αγγουράκι!

Αν και θεωρείται ένα λαχανικό, τεχνικά είναι φρούτο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα πεπόνια και είναι το  τέταρτο πιο καλλιεργούμενο λαχανικό (ας λέμε πλέον λαχανικό που το έχουμε συνηθίσει!) στον κόσμο. Με περιεκτικότητα σε νερό πάνω από 90%, το αγγούρι είναι μια από τις πιο ενυδατικές τροφές, γι’ αυτό και η παράλειψή του το καλοκαίρι δεν είναι μια πολύ σοφή απόφαση! Πέρα, όμως, από τη δροσιά που προσφέρουν, τα αγγούρια κουβαλούν ένα σημαντικό  φορτίο  θρεπτικών ουσιών, με τεράστια οφέλη για την υγεία.

cucumber

Όπως και με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, η φλούδα είναι αυτή που περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό προσέξτε να τα πλένετε πολύ καλά.  Φέτες αγγουριών ταιριάζουν σε κάθε σαλάτα, είναι σπουδαία «veggie» προσθήκη σε σχεδόν κάθε σάντουιτς, και είναι εύκολο να γίνουν χυμός ή να αναμιχθούν σε smoothies. Μια συνταγή με πάγο, αγγούρι με ένα φρούτο της επιλογής σας μπορεί να γίνει ένας γρήγορος δροσιστικός καλοκαιρινός χυμός, αρκεί βέβαια να το τολμήσετε!

Τα 10 οφέλη για την υγεία:

(1) Πολύ αλκαλικά: Όταν βάζετε μια φέτα τυρί σε ένα σάντουιτς, που είναι όξινη τροφή, μπορείτε να το εξισορροπήσετε προσθέτοντας μερικές φέτες αγγουριού.
(2) Υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο: Το πυρίτιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ανοικοδόμηση των οστών, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και εξουδετερώνει τις επιδράσεις του αλουμινίου στο σώμα, μια σημαντική ιδιότητα στην πρόληψη της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.
(3) Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου:  Οι λιγνάνες που περιέχει έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου αρκετών τύπων καρκίνου, όπως μαστού, ωοθηκών, προστάτη και μήτρας.
(4) Πρόληψη της άνοιας: Το αγγούρι περιέχει την αντι-φλεγμονώδη φλαβονόλη, φισετίνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και στην πρόληψη της άνοιας.
(5) Υποστήριξη της πέψης: Το δέρμα του αγγουριού περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν την ευκολότερη αποβολή των κοπράνων. Η Αγιουρβέδα συνιστά, επ ίσης, αγγούρια για να αποβάλλετε την πλεονάζουσα θερμότητα του στομάχου και να επιλύσει το πρόβλημα της κακής αναπνοής.
(6) Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά: Τα αγγούρια περιέχουν βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη. Περιέχουν επίσης κερκετίνη, απιγενίνη, λουτεολίνη και καμπφερόλη, που προσφέρουν πρόσθετα οφέλη στον οργανισμό.
(7) Αντιστέκονται στις φλεγμονές: Μελέτες σε ζώα με εκχύλισμα αγγουριού έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να αναστέλλουν τα προ-φλεγμονωδη ένζυμα.
(8) Διαχείριση άγχους: Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, κυρίως Β1 (θειαμίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ) και Β7 (βιοτίνη) που υποστηρίζουν το νευρικό μας σύστημα.
(9) Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς: Τα αγγούρια περιέχουν κάλιο που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς. Μια σωστή ισορροπία καλίου και νατρίου είναι απαραίτητη για μια καλή υγεία, γενικά.
(10) Έλεγχος του βάρους: Τα αγγούρια έχουν απίστευτα χαμηλές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι φέτες αγγούρι έχει κατά μέσο όρο μόνο 16 θερμίδες!

Μυρτώ Σκοτίδα
Δημιουργός της «τροφός»

Πηγές:
http://www.whfoods.com
http://www.medicalnewstoday.com