Συχνές Ερωτήσεις

Αρχική/Συχνές Ερωτήσεις

Οι διατροφικές ανάγκες των καρκινοπαθών διαφέρουν από αυτές ενός μέσου υγιή ενήλικα και εξαρτώνται από τη φάση στην οποία βρίσκεται ο καρκίνος αλλά και από τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται ο κάθε ασθενής. Σε κάθε περίπτωση όμως ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση υπερμεταβολισμού. Έτσι, οι επιλογές διατροφής πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή, καθώς η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους αλλά και οι σωστές επιλογές τροφίμων, μπορούν να παίξουν σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο τόσο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, όσο και στην καλύτερη ανταπόκριση στην θεραπεία. Ακολουθήστε μερικές συμβουλές:

 • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα.
 • Παρατηρήστε ποιές ώρες της ημέρας έχετε μεγαλύτερη όρεξη. Κάντε έναν μικρό περίπατο πριν καταναλώσετε το κυρίως γεύμα σας.
 • Επιλέξτε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Καταναλώστε ψάρι, αυγό , κοτόπουλο, κρέας, σόγια, τυρί, γιαούρτι και φασόλια. Ξεκινήστε το γεύμα σας καταναλώνοντας πρώτα αυτά, απ’ το συνολικό πιάτο σας, καθώς στην αρχή έχετε περισσότερη όρεξη.
 • Εμπλουτίστε τα φαγητά σας με ελαιόλαδο, σως γιαουρτιού, τυρί τριμμένο, σως με βάση το αυγό και το γιαούρτι , ενώ επιλέξτε να χρησιμοποιείτε τα μπαχαρικά που σας αρέσουν.
 • Δημιουργείστε ένα πολύχρωμο πιάτο, και αφιερώστε χρόνο στην κατανάλωσή του. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης… Το φαγητό παράλληλα με φυσικό «φάρμακο» αποτελεί και μια χαλάρωση που αξίζει να απολαμβάνετε!
 • Μην καταναλώνετε υγρά μαζί με το φαγητό καθώς σας δημιουργούν πιο γρήγορα κορεσμό και δε βοηθούν να ολοκληρώσετε το γεύμα σας.
 • Προτιμήστε την κατανάλωση υψηλών σε θερμίδων και θρεπτικών υγρών, όπως ανάμικτους φυσικούς χυμούς, αλλά και smoothies με γάλα και φρούτα, ενδιάμεσα των γευμάτων.

Μη ξεχνάτε ότι η διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στη θεραπεία σας. Δώστε της τη σημασία που πρέπει!

Δήμητρα Γιαννακούλια, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονική συντάκτης medNutrition.gr

Η ναυτία αποτελεί έναν από τα συνήθη προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία ή σε χειρουργική επέμβαση. Δεν μπορείτε να την αποφύγετε αλλά μπορείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα.

Θυμηθείτε ότι τα συχνά και μικρά γεύματα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόσληψη θερμίδων συνολικά μεσα στην ημέρα σας, απ’ ότι να προσπαθείτε να καταναλώσετε 2-3 μεγάλα γεύματα. Όταν νιώθετε έντονα το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα, να έχετε δίπλα σας κράκερ, κριτσίνια ή και φρυγανιές.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην έρχεστε σε επαφή με το φαγητό εν ώρα παρασκευής, καθώς η μυρωδιά αλλά και η διαδικασία μπορεί να εντείνει την τάση για έμετο. Μάλιστα, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε την κατανάλωση φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα, καθώς τότε οι μυρωδιές είναι πιο απαλές και οι γεύσεις πιο ουδέτερες. Αν γενικότερα έχετε άσχημη ή μεταλλική γεύση στο στόμα σας δοκιμάστε μέντα ή λεμόνι, πριν και μετά την κατανάλωση φαγητού.

Μη ξεχνάτε ότι τα υγρά πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνονται σε απόσταση τουλάχιστον μισής ώρας πριν ή μετά το γεύμα, ενώ πρέπει να επιδιώκετε την κατάκλιση σε απόσταση τουλάχιστον μιας ώρας, μετά την κατάποση φαγητού. Σε περίπτωση που αισθάνεστε ναυτία την ώρα της θεραπείας, θα πρέπει δύο ώρες πριν από αυτή να μην έχετε καταναλώσει φαγητό.

Τέλος, είναι βασικό να μην πιέζεστε την ώρα που αισθάνεστε έτσι, να φάτε ένα φαγητό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σας δημιουργηθεί  αποστροφή και να μην θελήσετε να το καταναλώσετε ξανά.

Αλεξία Θωμοπούλου, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονική συντάκτης medNutrition.gr

Η γεύση και η όσφρηση μπορεί να αλλάξουν κατά την διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Τροφές όπως το κρέας, τα όσπρια ή τα ψάρια μπορεί να αρχίσουν να έχουν μια πικρή ή μεταλλική γεύση, και αρκετά άλλα φαγητά μπορεί να είναι εντελώς άγευστα. Η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία ή και ο ίδιος ο καρκίνος προκαλούν αυτές τις αλλοιώσεις. Παρόλα αυτά για τα περισσότερα άτομα η γεύση και η όσφρηση επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, μόλις τελειώσει η θεραπεία.  Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους αλλοιώσεις, διότι επηρεάζουν διαφορετικά το κάθε άτομο. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες γενικές οδηγίες που όμως μπορεί να σας βοηθήσουν:

 • Διαλέξτε και μαγειρέψτε αυτά τα φαγητά που σας φαίνονται νόστιμα και σας μυρίζουν ωραία.
 • Αν το κόκκινο κρέας σας μυρίζει ή η γεύση του σας φαίνεται περίεργη τότε δοκιμάστε αν’ αυτού κοτόπουλο, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά προϊόντα ή και ψάρι. Αυτά τα τρόφιμα έχουν πολλή πρωτεΐνη και μάλιστα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας όπως το κρέας.
 • Βελτιώστε τη γεύση του κόκκινου κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού μαγειρεύοντάς τα με γλυκούς χυμούς φρούτων (όπως πορτοκάλι, λεμόνι), κρασί ή σερβίροντάς τα με σάλτσες είτε γλυκές ή αλμυρές (π.χ κρέμα γάλακτος, πικάντικη σάλτσα)
 • Προσθέστε στο φαγητό διάφορα μυρωδικά όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο κτλ.
 • Αν οι οσμές σας ενοχλούν, προσπαθήστε να σερβίρετε τα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου  (δηλ. να μην καίνε), ανοίξτε τον απορροφητήρα της κουζίνας για να διώξει τις οσμές ή καλύψτε τα φαγητά όταν μαγειρεύετε (π.χ κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας)
 • Προσθέστε μπέικον, ζαμπόν, κρεμμύδι, σκόρδο κτλ. για να δώσετε περισσότερη γεύση στα φαγητά
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να ελέγξει αν έχετε οδοντικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάζουν την γεύση σας
 • Ρωτήστε τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας να σας συστήσει ειδικά στοματικά διαλύματα που θα βελτιώσουν την υγιεινή της στοματικής σας κοιλότητας

Δήμητρα Γιαννακούλια, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονική συντάκτης medNutrition.gr

Η διάρροια μπορεί να προέρχεται από την θεραπεία, την ακτινοβολία, από φλεγμονή, από αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο ή και από ψυχολογικούς λόγους. Όταν έχετε διάρροιες, μειώνεται η απορρόφηση των βιταμινών, μετάλλων και των υγρών. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση, δηλ. δεν υπάρχει αρκετό νερό διαθέσιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Όταν οι διάρροιες συνεχίζονται για αρκετό χρονικό διάστημα μπορεί να σας δημιουργήσουν και επιπλέον προβλήματα όπως απώλεια σωματικού βάρους κτλ. Για να αντιμετωπίσετε τις διάρροιες θα πρέπει να:

 • Πίνετε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα ώστε να αναπληρώσετε αυτά που έχετε χάσει με τις διάρροιες.
 • Καταναλώστε μικρές ποσότητες γευμάτων καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
 • Καταναλώστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο και νάτριο. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι: μπανάνα, πεπόνι, μάνγκο, αβοκάντο, ροδάκινο, πορτοκάλι, νεκταρίνια, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλάδα, μανταρινάδα, λεμονάδα, χυμοί φρούτων και καρύδα. Πλούσια σε νάτριο είναι φαγητά που περιέχουν, παρασκευάζονται ή διατηρούνται με μεγάλες ποσότητες αλατιού,π.χ κονσερβοποιημένα ή καπνιστά κρέατα, ψάρια και πουλερικά (μπέικον, κορν μπιφ, λουκάνικα, αλλαντικά, αντζούγες, ρέγγες, σολωμός κτλ.) και τα ενεργειακά ποτά. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και μεγάλες ποσότητες των οποίων  χάνονται με τις διάρροιες.
 • Αποφύγετε εντελώς τις μέρες που έχετε διάρροιες τα παρακάτω:
  • τα λιπαρά φαγητά, τσιγαριστά, τηγανητά
  • τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα π.χ μήλο, τα φρούτα που έχουν σπόρους π.χ ακτινίδιο
  • τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως μπρόκολο, αρακάς, μπιζέλια
  • τα ολικής αλέσεως προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
 • Μην σερβίρετε το φαγητό  πολύ κρύο ή πολύ ζεστό. Το προτιμότερο είναι να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου
 • Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης όπως καφές, κόκα κόλα, σοκολάτα κτλ.
 • Προσέξτε με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι η λακτόζη που περιέχουν μπορεί να χειροτερέψει τις διάρροιες.

Όταν έχετε διάρροιες προσπαθήστε για τις επόμενες 12-14 ώρες να καταναλώνετε μόνο υγρά, με αυτό τον τρόπο θα αναπληρώσετε τα υγρά που έχουν χαθεί. Προτείνεται να καταναλώνετε ανά 15 λεπτά, μικρές γουλιές υγρών σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλεξία Θωμοπούλου, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονική συντάκτης medNutrition.gr