καρκίνος νεφρού

ΤΡΟΦΟΣ Συζητήσεις Διατροφή καρκίνος νεφρού

Αυτό το θέμα περιέχει 1 απάντηση, έχει 2 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από Δήμητρα Γιαννακούλια Δήμητρα Γιαννακούλια 3 χρόνια, 6 μήνες πριν.

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1204

  penyanouk1
  Participant

  καλησπέρα σας.Ψάχνοντας πληροφορίες σχετικά με την διατροφή και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην εξέλιξη του καρκίνου έπεσα πάνω στο συγκεκριμένο forum και αποφάσισα να γράψω και να ζητήσω τη βοήθειά σας. Ο σύζυγος μου ετών 48 διεγνώσθει με καρκίνο δεξιού νεφρού εντελώς τυχαία λόγω αιματοουρίας που είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι.Επειγόντως και όσο πιο σύντομα γινόταν χειρουργήθηκε με ολική νεφρεκτομή.Ο ογκολόγος που μας είδε αφού διάβασε την ιστολογική (καρκίνος σταδιο 3) είπε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν χρειάζεται ο σύζυγος να κάνει κάτι περισσότερο όπως ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες όπως επίσης μας είπε να μην αλλάξει τίποτα στη διατροφή του. Εγώ όμως διαβάζω ότι κάποιες τροφές ή ακόμα και κάποια φρούτα που δεν καλλιεργούνται στη χώρα μας (πχ γραβιόλα) βοηθούν πολύ γιατί σκοτώνουν τα καρκινικά κύταρα ενώ βοηθούν τα υγιή να αναπτυχθούν .Θα ήθελα μία πιο επαγγελματική άποψη και γνώμη για το τι πρέπει να τρώει ώστε να βοηθηθεί και στο θέμα του καρκίνου(γιατί δεν έχουμε τελειώσει μαζί του) χωρίς να κάνει κακό στο άλλο υγιές νεφρό.Η διατροφή του φυσικά έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με πριν.Τρώει πιο συχνά ψάρι, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και χυμούς .Επίσης έκοψε και το τσιγάρο.Αν όμως μπορούμε να πάρουμε και επιπλέον προΪόντα (υπερτροφές) με ασφάλεια να το κάνουμε.Σας ευχαριστώ και περιμένω την επαγγελματική σας άποψη γιατί ξέρετε οι γιατροί δεν υποστηρίζουν και πολύ την λεγόμενη εναλλακτική ιατρική.Ρώτησα για παράδειγμα έναν εναλλακτικό ειδικό διατροφολόγο και μου πρότεινε να κόψει εντελώς το κρέας τα ζυμαρικά τη ζάχαρη τον καφέ και πολλά άλλα και να τρέφετε αποκλειστικά με φρούτα ,λαχανικά , ψάρι και βότανα αλλά αυτό όπως καταλαβαίνεται δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνει.Περιμένω τη γνώμη σας.

  #1237

  H πλήρης αποχή από το κρέας και τα ζυμαρικά δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα προτείναμε. Θα ήταν σκόπιμη η χρήση με μέτρο, λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, βιολογικών κρεάτων ώστε νε είστε σίγουρη ότι το ζώο έχει εκτραφεί με φυσική τροφή και δεν είναι επιβεβαρημένο με συνθετικές ζωοτροφές. Επίσης, θα πρέπει να προσέχετε τον τρόπο ψησίματος του κρέατος, καθώς η παρασκευή του σε γκριλ ή στα κάρβουνα δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες. Καταναλώστε μαζί με το κρέας και με κάθε σας γεύμα, σαλάτες πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως μαρούλι και μπρόκολο, καθώς ακόμα και να υπάρχουν επιζήμιοι παράγοντες βοηθούν στην μετακίνηση και απομάκρυνσή τους από το πεπτικό μέσω των κοπράνων. Επιπλέον, καλό είναι άτομα με ιστορικό καρκίνου να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών και ψωμιού. Αυτό το προτείνουμε γιατί η απότομη αύξηση γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επηρεάσει θετικά την αύξηση των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους σε μικρή ποσότητα (για παράδειγμα στο 1/4 του πιάτου) και η χρήση προϊόντων ολικής άλεσης είναι αποδεκτή. Η ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιούνται γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες δεν απορροφούνται από τον οργανισμό. Αναφορικά με την ύπαρξη υπερτροφών που θα βοηθούσαν στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιο προϊόν επιστημονικά τεκμηριωμένο, το οποίο μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην επανεμφάνιση καρκίνου. Η κατανάλωση σταυρανθή και πολύχρωμων λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ψαριού είναι μέτρα που θα ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό του καρκινοπαθούς.Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται κυρίως στα κίτρινο / πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, και αναστέλλουν την προώθηση του όγκου. Σύμφωνα με τον αμερικάνκο σύλλογο καρκινοπαθών, ένα βότανο το οποίο πιθανόν να βοηθάει στον καρκίνο του νεφρού , ενισχύοντας το ανοσοποιητικό είναι και το φυτό astragalus. Τέλος, καλό θα ήταν να γίνεται χρήση του μπαχαρικού κουρκουμά, το οποίο εύκολα μπορείτε να βρείτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, καθώς η λιποδιαλυτή πολυφαινόλη που περιέχει, η κουρκουμίνη, έχει αναφερθεί ότι αναστέλλει την έναρξη των καρκινικών όγκων και είναι επίσης πιθανή υποψήφια για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.


  Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονική συντάκτης medNutrition.gr

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα. Σύνδεση »